Vállalkozásoknak Könyvelőknek
BLOG KATEGÓRIÁK

2021. januártól minden számla számít

2020. december 8.
Olvasási idő: 6 perc

FRISSÍTVE: A NAV közzétette honlapján a januári változások részleteit, az új szabályozásról és a szankciómentes időszakról ide kattintva olvashatsz.

A számlaadat-szolgáltatási szabályokban 2021. januártól újabb változások lesznek: Január 4. után kivétel nélkül minden számla adatszolgáltatásra kötelezetté válik – a vevői körtől és a számla összegétől függetlenül.

2021. január negyedikétől gyakorlatilag általánossá válik a jelentési kötelezettség

a magánszemélyek illetve a külföldi adószámmal rendelkezők részére kiállított számlák adatait is jelenteni kell

– tehát jövő évtől gyakorlatilag minden számlát látni fog a NAV. (2021 első 3 hónapjában a NAV még nem szankcionálja, ha az említett számlák jelentése nem történik meg.)

 

Ha már eBIZ ügyfél vagy, nincs teendőd

2021 elejétől az eBIZ automatikusan követi a jelentési kötelezettség változását. Így azoknak az ügyfeleinknek, akik már korábban elvégezték az eBIZ és a NAV Online számla fiókjuk összekötését, nincs semmilyen teendője. Január 4.-től a magánszemélyek és a külföldi vevők részére kiállított számlák adatai is automatikusan beküldésre kerülnek a NAV felé.

Mi lesz a kézi számlatömbbel?

Számlázni továbbra is lehet kézi számlatömbből és számlázó programból is. Az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítéséhez a NAV Online Számla rendszerében kell regisztrálni, ezen keresztül kell lejelenteni a számlaadatokat. Az ehhez szükséges lépésekről részletesen ide kattintva olvashatsz.

Ha valaki továbbra is a kézi számlatömb mellett teszi le a voksát, akkor az adatszolgáltatást manuálisan a NAV Online felületen szükséges megtenni – míg az online számlázó programok automatikusan elvégzik az adatszolgáltatást. Ugye mennyivel jobban hangzik?

Az eBIZ rendszere NAV-ra kész, vagyis a NAV Online Számla rendszerével összekötve automatikusan elvégzi az adatszolgáltatást az eBIZ-ből kiállított számlák esetében.

Miért jobb online számlázót használni?

Az adatszolgáltatás egy újabb teher a vállalkozásoknak, ezért is érdemes olyan megoldást választani amellyel ez automatikusan megoldható. A NAV számlaadat-szolgáltatás minden vállalkozás saját felelőssége. Hibás, hiányos vagy határidőn túli adatszolgáltatás esetén ugyanis számlánként mulasztási bírságot szabhat ki a NAV, mely vállalkozás esetében akár 500 000 Ft is lehet.

Online számlázót használva nagyban megkönnyíthető ez a feladat:

  • Számlakiállítást követően az adatszolgáltatás azonnal megtörténik nem kell a jelentési határidő miatt aggódni.
  • Kézi számlák esetén a manuális adatszolgáltatáskor könnyen hibázhatunk, elgépelhetjük az adatokat. Számlázóprogram használatával ilyen nem fordulhat elő, kizárhatóak a gépelésből, elütésből eredő hibák, hiszen a rendszer a kiállított számla adatait automatikusan belküldi a NAV-nak.
  • Amikor egy számla adatai beküldésre kerülnek az adóhatóságnak, akkor a NAV Online Számla rendszere visszajelzi a beküldés sikerességét – mely a számlázóprogramban ellenőrizhető.
  • Ráadásul az eBIZ is naprakészen igazodik az esetleges jogszabályi változásokhoz és automatikusan elvégzi a szükséges módosításokat, vagy figyelmeztet az esetleges jövőbeni teendőkre. 

Szeretnél NAV-ra kész lenni és biztonságosan számlázni?

Regisztrálj az eBIZ-be és intézd céges pénzügyeid egy helyen!

Aktiváld eBIZ fiókod és használd ki a szuper funkciókat!

További kérdésed, észrevételed van? Fordulj hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségeken: info@otpebiz.hu vagy +36 1 366 6567

 

 

LEGFRISSEBB
Egyéb, Frissítés, Hasznos

2021. október 1.-től az OTP Bank keretein belül működik az eBIZ

Egyéb, Hasznos

Október 1-től az OTP Bank biztosítja az eBIZ szolgáltatást

Egyéb, Frissítés, Funkció, Hasznos

Kezeld könnyen utalásaid az eBIZ-ből

Egyéb, Frissítés, Funkció, Hasznos

Bejövő számlák rögzítése a NAV Online számla rendszeréből

Egyéb, Frissítés, Funkció, Hasznos

Új alapokra helyezve – megújul az eBIZ

Akció, Egyéb, Hasznos

Intézd vállalkozásod pénzügyeit otthonról díjak nélkül néhány kattintással!

Egyéb, Hasznos, NAV bekötés

NAV-ra kész számlázás az eBIZ-zel!

Egyéb, NAV bekötés

Legyél Te is NAV-ra kész!

Hasznos, NAV bekötés

Hogyan regisztráljak a NAV Online Számla rendszerébe 2020-ban?

Akció

Segítség a nehéz időkben