Vállalkozásoknak Könyvelőknek
BLOG KATEGÓRIÁK

Akiktől a kaméleonnak is volna mit tanulnia, avagy a könyvelők a változás mesterei

2018. június 6.
Olvasási idő: 10 perc

Egy fontos határidőt követően kilúgozott aggyal ültem a gép előtt, és hosszasan bámultam egy jópofa filmecskét, ahol egy kaméleon elé tettek le újabb és újabb színes tárgyakat, hogy ezzel demonstrálják, a kis hüllő rögvest képes az aktuális akadályhoz igazítani a színét. Klassz. Lenyűgözött ez az alkalmazkodási készség, a színek kavalkádja…

Aztán az jutott eszembe, hogy tulajdonképpen ez kutyagumi ahhoz képest, amit egy könyvelő, vagy más pénzügyi ágazati szakember időről időre végigcsinál. A kaméleonnak gyakorlatilag ez az egy mutatványa van, amit átörökítetten, jól begyakoroltan csinál a kaméleonok minden generációja – zöldről pirosra, aztán lilára váltja a színét, ha éppen ez kell ahhoz, hogy életben maradjon. A mi szakmáinkban ehhez képest folyamatosan új mutatványra kényszerülünk, ha szakmailag érvényesek akarunk maradni. „Csak a változás állandó” – szoktuk mondani a saját kárunkon viccelődve, hiszen ha más nem, a jogalkotók szorgalma mindig gondoskodik arról, hogy ne lustulhasson el itt senki.

Változó világunk

Évente akár többször módosulnak a számviteli és adózási szabályok, de egyebekben is alakul a számviteli környezet, ahogy azok az ágazati rendelkezések is, amelyek hatást gyakorolnak a mindennapi munkára. A könyvelőknek az ügyfelek, megbízók, foglalkoztatók szerint ráadásul gyakorlatilag érteniük kell mindenhez IS, így sokszor a könyvvezetési és beszámolókészítési tevékenységen jelentősen túlmutató elvárásokat támasztanak velük szemben; akár olyan változásokra való figyelemfelhívás vonatkozásában is, amelyeknek igazán nincs számviteli szakmai tartalmuk. Ez tényleg azért remek, mert még a szűken vett szakma és szakmai környezet követése sem egyszerű sokszor…

Természetesen a többség ezért is figyelemmel kíséri a híreket, aktualitásokat, időt tervez a változások, a szakmai újdonságok feldolgozására – előadásokra jár, s nyomon követi az internetes szakmai felületeket. Bármennyit morgolódunk ugyanis egy-egy új előírás, módosulás miatt, csak végre kell hajtani azt, így nem maradhatunk le a vonatkozó információról. Ez akkor is komoly idő és energia, ha tudjuk, hogy a változások többségét az üzleti világ, a gazdálkodási lehetőségek fejlődése kényszeríti ki. Ráadásul a vonatkozó terheket az sem enyhíti minden határon túl, hogy amint azt a Könyvvizsgálói Kamara elnöke írta nemrégiben egy cikkében, „talán bevallható, hogy a folyamatos változás gyors üteme – amely a pénzügyi számviteli területeken sok más szférához viszonyítva arányaiban a leggyorsabbak között van – teszi azt lehetővé, hogy a jövedelmi viszonyok (még ha nem is mindig érezzük így) errefelé kedvezőbbek, mint több más szakma vonatkozásában!”

Válasz a kihívásokra

A változó világhoz, a folyton alakuló körülményekhez való alkalmazkodás követelménye rendszeres önfejlesztést kíván tehát. Erre a továbbképzési szabályok is figyelmeztetnek a kreditpontok megszerzési kötelezettségének előírásával, de szakterülettől, munkaerőpiaci igényektől függően akár egy új szakma elsajátításának igénye is felvetődhet. Szerencsére a pénzügyi ágazati szakmák szépen építhetőek egymásra. Így például egy pénzügyi és számviteli ügyintézőnek érdemes lehet vállalkozási, vagy államháztartási mérlegképes könyvelői, esetleg aztán ezekre építetten IFRS mérlegképes könyvelői, adótanácsadói, könyvvizsgáló-asszisztensi, avagy tb- és bérügyintézői képesítést szereznie. Eddig ráadásul az iskolai rendszerű képzettséget tekintve még nem feltétlenül léptünk tovább az érettséginél, akinek viszont diplomája is van, annak nem kell megállnia a számviteli szakma csúcsát jelentő okleveles könyvvizsgálói, vagy amennyiben az adózás érdekli jobban, az okleveles adószakértői képzés előtt.

Hosszú évekre értelmes tanulási, önfejlesztési célok tűzhetőek tehát ki, amelyek jól segíthetik az előmenetelt, az érvényesülést. Aki azonban nem szeretne új szakmai képzésbe bocsátkozni, általában az sem tudja megúszni, hogy legalább a jogi ismereteit, vagy informatikai tudását fejlessze, esetleg szaknyelvet tanuljon, felkészüljön mondjuk a pmt-ből (a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény), avagy – így GDPR-láz idején – az adatvédelmi előírásokból fakadó kötelezettségek teljesítésére.

Van tehát mit tanulni, ám szerencsére az ismeretek megszerzését a képzők ma már számos korszerű tudásközvetítési eszköz biztosításával igyekeznek egyszerűbbé tenni. Megjelentek például a piacon azok a képzési programok, amelyek egyidejűleg teszik lehetővé több szakmai terület továbbképzési kötelezettségének teljesítését. Előfordulhat mondjuk, hogy egy közszolgálati tisztviselőként dolgozó szüneteltető könyvvizsgáló, aki az adószakértői névjegyzékben is szerepel, egy képzési csomagban valamennyi érdekkörébe tartozó kreditjét összegyűjti, ahogy az is lehetséges, hogy az IFRS szakos mérlegképes könyvelő, akinek első regisztrációja a vállalkozási szakterülethez kötődik, de az adótanácsadói névjegyzékben is megtaláljuk a nevét, minden oktatási pontját megszerzi egy jól összerakott képzési programon. Ráadásul ez a hagyományos tantermi forma mellett elérhető az egyre népszerűbb távoktatási utakon is.

Mindeközben a szakmai munkát, a pénzügyi, számviteli tevékenységet, az elvárásoknak való megfelelést számos jó szoftver, célprogram is segíti már, amelyek egyre inkább tűnnek nélkülözhetetlennek a minőségi munkavégzéshez, a megbízói igényeknek való mind jobb megfeleléshez. Ezek mellett sem nélkülözhető azonban a jól képzett, felkészült szakember, akinek informatikai alkalmazások használatát, kezelését is meg kell tanulnia a szűken vett szakmáján túl.

Számos út választható mindehhez – köszönjük mindenkinek, aki a sajátját keresve a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központja által kínált lehetőségeket is áttekinti.

A cikk szerzője:
dr. Lakrovits Elvíra ügyvezető,
a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központjának szakmai vezetője

LEGFRISSEBB
Egyéb

Maradj otthon a járvány időszaka alatt

Hasznos

Azonnali fizetés – tudnivalók

NAV bekötés

Számlázás 2020 – megszűnik a kézi számlatömb?

Funkció

Számlatömb – egyedi számlasorszám használata

Ügyféltörténetek

Aki az eBIZ-ben nem lát előnyt, az szeret adminisztrálni

English

eBIZ by OTP Business Digital Finance Assistant

Egyéb

Kutyabarát iroda lettünk

Funkció

Díjbekérő, proforma vagy előleg számla – mikor melyiket használjuk?

NAV bekötés

NAV 1.1 – átállás gördülékenyen

Ügyféltörténetek

Vállalkozásom munkát nem keres, a munka talál rá