Vállalkozásoknak Könyvelőknek
BLOG KATEGÓRIÁK

NAV 1.1 – átállás gördülékenyen

2019. május 11.
Olvasási idő: 4 perc

2019. május 2-tól változik a NAV adatszolgáltatás: “2019.május 2-án az Online Számla rendszerben kötelezővé válik az 1.1 verziójú XSD alkalmazása, azt követően már 1.0 verzióval nem lehet adatot szolgáltatni!” Mit is jelent ez? Érthetően bemutatjuk!

Frissítés! A határidő módosult: 2019. június 4-én 0:00 órától már csak az új formátumban, az 1.1 XSD verzió szerint fogadja a számlák adatait a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, ettől az időponttól az 1.0 verzióval már nem lehet adatot szolgáltatni! – az eBIZ természetesen az 1.1-es verzió szerint küldi be a számlákat a NAV-ba már 2019. május eleje óta!

NAV 1.1 – Téged is érinthet

A NAV 1.1 azt jelenti, hogy május 2-tól a számlázó programoknak megújult XML sémával kell beküldeni az adatszolgáltatásra kötelezett számlákat a NAV Online Számla rendszerébe. Az eBIZ-ben természetesen elvégeztük a módosításokat és az érintett számláidat ebben az új formátumban fogjuk küldeni.

A számlakiállítás során pár változást tapasztalhatsz, de aggódni nem kell, a változtatások inkább gyorsítják a számlakiállítást, ami az eBIZ-ben amúgyis gyors és egyszerű.

NAV 1.1 változások:

  • A megadható mennyiségek listája: Darab, Kilogramm, Tonna, Kilowatt óra, Nap, Óra, Perc, Hónap, Liter, Kilométer, Köbméter, Méter, Folyóméter, Karton, Doboz. Ha ezek közül nem tudsz választani, akkor “Saját” mennyiséget is megadhatsz!
  • Kötelezően elvárt árfolyam, mely korábban opcionális volt. Forint számla esetében is: ebben az esetben 1-es értéket kell megadni. Természetesen az eBIZ ezt automatikusan kitölti helyetted, eBIZ felhasználóként neked nincs feladatod ezzel.
  • Új hibaüzenetek: a NAV az eddigi tapasztalatok alapján finomította és pontosította a hibaüzeneteket és figyelmeztetéseket.
  • Időkorlát: a NAV 1.1 életbe lépésétől a „dátum” és “idő” típusú értékeket tartalmazó mezőkben nem szerepelhet 2010.01.01-et megelőző dátum és időpont.
  • Kötelező lesz az áfamértékek szerinti összesítés.

Lesznek további módosítások?

A válasz: IGEN! A jövőben biztosan fog a NAV újabb módosításokat eszközölni az adatszolgáltatáson, de amennyiben az eBIZ-t használod, akkor ezzel nincs teendőd, hiszen mi lekövetjük ezeket a változtatásokat, így neked csak az örömteli számlázással kell foglalkoznod!

Még nem használod az eBIZ-t?

Próbáld ki az eBIZ-t most 30 napig teljesen ingyen! Tapasztald meg, hogy mennyire megkönnyíti vállalkozásod mindennapi munkamenetét a számos hasznos funkció. Egyszerre csökkentheted a felesleges adminisztrációt és ezáltal a kiadásaidat is!

Megnéznéd működés közben, hogy milyen egyszerű egy bejövő számlát elutalni, vagy milyen gyorsan lehet számlát kiállítani az eBIZ-ből? Ezért készítettük a bemutató videóinkat!

Tetszett a cikk? Hasznosnak gondolod? Tegyél jót ismerőseiddel, üzleti partnereiddel és oszd meg velük is!

LEGFRISSEBB
English

eBIZ by OTP Business Digital Finance Assistant

Egyéb

Kutyabarát iroda lettünk

Funkció

Díjbekérő, proforma vagy előleg számla – mikor melyiket használjuk?

Ügyféltörténetek

Vállalkozásom munkát nem keres, a munka talál rá

Funkció, Hasznos

Groupama Biztosító e-számlák

Funkció

Jogosultságok és tevékenységnapló

Funkció

Melléklet csatolása a számla mellé

Funkció

Kérd a számlád az eBIZ-be!

Hasznos

DIGITALIZÁCIÓ – A te vállalkozásodra hogyan hat?

Hasznos

Digitalizáld számlázásod 2019-ben