Vállalkozásoknak Könyvelőknek
BLOG KATEGÓRIÁK

NAV 1.1 – átállás gördülékenyen

2019. május 11.
Olvasási idő: 4 perc

2019. május 2-tól változik a NAV adatszolgáltatás: “2019.május 2-án az Online Számla rendszerben kötelezővé válik az 1.1 verziójú XSD alkalmazása, azt követően már 1.0 verzióval nem lehet adatot szolgáltatni!” Mit is jelent ez? Érthetően bemutatjuk!

Frissítés! A határidő módosult: 2019. június 4-én 0:00 órától már csak az új formátumban, az 1.1 XSD verzió szerint fogadja a számlák adatait a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, ettől az időponttól az 1.0 verzióval már nem lehet adatot szolgáltatni! – az eBIZ természetesen az 1.1-es verzió szerint küldi be a számlákat a NAV-ba már 2019. május eleje óta!

NAV 1.1 – Téged is érinthet

A NAV 1.1 azt jelenti, hogy május 2-tól a számlázó programoknak megújult XML sémával kell beküldeni az adatszolgáltatásra kötelezett számlákat a NAV Online Számla rendszerébe. Az eBIZ-ben természetesen elvégeztük a módosításokat és az érintett számláidat ebben az új formátumban fogjuk küldeni.

A számlakiállítás során pár változást tapasztalhatsz, de aggódni nem kell, a változtatások inkább gyorsítják a számlakiállítást, ami az eBIZ-ben amúgyis gyors és egyszerű.

NAV 1.1 változások:

  • A megadható mennyiségek listája: Darab, Kilogramm, Tonna, Kilowatt óra, Nap, Óra, Perc, Hónap, Liter, Kilométer, Köbméter, Méter, Folyóméter, Karton, Doboz. Ha ezek közül nem tudsz választani, akkor “Saját” mennyiséget is megadhatsz!
  • Kötelezően elvárt árfolyam, mely korábban opcionális volt. Forint számla esetében is: ebben az esetben 1-es értéket kell megadni. Természetesen az eBIZ ezt automatikusan kitölti helyetted, eBIZ felhasználóként neked nincs feladatod ezzel.
  • Új hibaüzenetek: a NAV az eddigi tapasztalatok alapján finomította és pontosította a hibaüzeneteket és figyelmeztetéseket.
  • Időkorlát: a NAV 1.1 életbe lépésétől a „dátum” és “idő” típusú értékeket tartalmazó mezőkben nem szerepelhet 2010.01.01-et megelőző dátum és időpont.
  • Kötelező lesz az áfamértékek szerinti összesítés.

Lesznek további módosítások?

A válasz: IGEN! A jövőben biztosan fog a NAV újabb módosításokat eszközölni az adatszolgáltatáson, de amennyiben az eBIZ-t használod, akkor ezzel nincs teendőd, hiszen mi lekövetjük ezeket a változtatásokat, így neked csak az örömteli számlázással kell foglalkoznod!

Még nem használod az eBIZ-t?

Próbáld ki az eBIZ-t most 30 napig teljesen ingyen! Tapasztald meg, hogy mennyire megkönnyíti vállalkozásod mindennapi munkamenetét a számos hasznos funkció. Egyszerre csökkentheted a felesleges adminisztrációt és ezáltal a kiadásaidat is!

Megnéznéd működés közben, hogy milyen egyszerű egy bejövő számlát elutalni, vagy milyen gyorsan lehet számlát kiállítani az eBIZ-ből? Ezért készítettük a bemutató videóinkat!

Tetszett a cikk? Hasznosnak gondolod? Tegyél jót ismerőseiddel, üzleti partnereiddel és oszd meg velük is!

LEGFRISSEBB
Egyéb, Hasznos, NAV bekötés

2021. januártól minden számla számít

Egyéb, Hasznos, NAV bekötés

NAV-ra kész számlázás az eBIZ-zel!

Egyéb, NAV bekötés

Legyél Te is NAV-ra kész!

Hasznos, NAV bekötés

Hogyan regisztráljak a NAV Online Számla rendszerébe 2020-ban?

Akció

Segítség a nehéz időkben

Egyéb, Funkció

Teljesítési igazolás az eBIZ-ből

Egyéb

Maradj otthon a járvány időszaka alatt

Hasznos

Azonnali fizetés – tudnivalók

NAV bekötés

Számlázás 2020 – megszűnik a kézi számlatömb?

Funkció

Számlatömb – egyedi számlasorszám használata