Vállalkozásoknak Könyvelőknek
BLOG KATEGÓRIÁK

Nemsokára úgy küldözgethetjük a pénzt, mint az SMS-eket

2018. február 6.
Olvasási idő: 6 perc

Bepötyögjük az összeget, hozzáadjuk a címzettet és küldjük. Jövő nyártól az utalás éppolyan egyszerű lesz, mint egy SMS küldése, még a bankkártya adatokra vagy bankszámlaszámra sem lesz szükség hozzá, ráadásul a pénz öt másodpercen belül landol a címzettnél, mindegy, hogy vasárnap vagy késő éjszaka indítjuk a tranzakciót. Legyen szó lakossági vagy vállalati számláról.

Számos országban – Svédországban, Dániában, Norvégiában vagy Lengyelországban – nem tartozik a sci-fi kategóriájába az azonnali fizetés, a tervek szerint pedig 2019. július elsejével Magyarország is felkerülhet a technológiát használók prominens listájára.

De hogy fog ez pontosan kinézni?

  • minden 10 millió forint alatti belföldi átutalás (lakossági és vállalati egyaránt) és egyéb innovatív fizetési megbízás maximum 5 másodpercen belül teljesül
  • a rendszer emberi kéz beavatkozása nélkül működik, vagyis nem csak a bankok nyitvatartási idejében, hanem az év bármely napján, 24 órában, akár vasárnap este is rendezhetjük közüzemi tartozásainkat – tehát ha hétvégén utalunk, akkor is 5 másodpercen belül teljesül
  • létrehoznak egy másodlagos számlaazonosítókat kezelő adatbázist, tehát nem kell bepötyögni a 24 karakterből álló bankszámlaszámot, ha valakinek utalni akarunk, hanem elég lesz megadni a mobilszámát vagy az e-mail címét
  • ha a tranzakció megtörtént, nem szükségszerűen kap a pénzküldő értesítést – ez opcionális lesz – azonban, ha a fogadó bank valamilyen problémát észlel negatív visszajelzést kell küldenie.

Fizetési kérelem – azonnali fizetés

Az azonnali rendszerben teljesen új tranzakciós típus, a fizetési kérelem, amely olyan élethelyzetekben lehet hasznos, amikor például egy számlát szét kell dobni: egy baráti társaság tagjai közösen fizetnek, de nem részletekben, hanem egyikük rendezi, majd fizetési kérelmeket küld a barátainak a megfelelő összegekről.

Vállalkozások esetében is sok helyzetben egyszerűbbé teheti az életet: ha egy építési vállalkozó jó áron talál építési anyagot ügyfelének, nem kell a saját kintlévőségeit növelnie, hanem küld egy fizetési kérelmet a megbízójának, aki 5 másodpercen belül átutalja neki az összeget, így egyből meg tudja azt venni.

Másik példa – amelyet más országokban már alkalmaznak – hogy egy biztosító társaság úgy növeli versenyképességét, hogy felgyorsítja a kárfizetési folyamatot: a kármegállapítás után az értékbecslő munkatárs még a helyszínről azonnal utalja a kártérítést, ami így néhány másodpercen belül az ügyfél számláján van.

A megoldás technikailag hasonló, mint az inkasszó, de utóbbit csak akkor lehet indítani, ha a fizető fél már előzetesen hozzájárult a fizetéshez, míg a fizetési kérelem esetében a kedvezményezett indítja a kérelmet, amit a fizető felek egy elektronikus visszaigazolással hagynak jóvá. A vállalatok számára további előny, hogy a számlák és kifizetések azonnali teljesülése elősegíti a számlaegyeztetést.

eBIZ gyorsfizetés funkció

Az azonnali fizetéssel az eBIZ gyorsfizetés funkcióját is még jobban ki tudják használni a felhasználók, mivel az e-számla kiállítása és elküldése után a vevő egyből ki tudja fizetni utalással a számla ellenértékét, így a számlakiállítás és az utalás beérkezése között csak néhány perc telik el.

A gyorsfizetés esetében az eBIZ felületén kiállított számládat vevőd már közvetlenül a számlát tartalmazó e-mailből is ki tudja fizetni. Tudj meg többet az eBIZ gyorsfizetésről!

Hasznos volt a cikk? Oszd meg partnereiddel, ismerőseiddel is!

Nemsokára úgy küldözgethetjük a pénzt, mint az SMS-eket
4 (80%) 9 szavazat
LEGFRISSEBB
NAV bekötés

NAV 1.1 – átállás gördülékenyen

Ügyféltörténetek

Vállalkozásom munkát nem keres, a munka talál rá

Funkció, Hasznos

Groupama Biztosító e-számlák

Funkció

Jogosultságok és tevékenységnapló

Funkció

Melléklet csatolása a számla mellé

Funkció

Kérd a számlád az eBIZ-be!

Hasznos

DIGITALIZÁCIÓ – A te vállalkozásodra hogyan hat?

Hasznos

Digitalizáld számlázásod 2019-ben

Akció

Vállalkozói bankszámla akció

Akció

Black Friday – Duplázd meg!