Vállalkozásoknak Könyvelőknek
BLOG KATEGÓRIÁK

Díjbekérő, proforma vagy előleg számla – mikor melyiket használjuk?

2019. május 30.
Olvasási idő: 10 perc

Igyekszünk érthetően, példákkal illusztrálva bemutatni a díjbekérő, a pro forma számla és az előleg számla használatát, hiszen könyvelés és ÁFA fizetés szempontjából sem mindegy, hogy melyiket mikor állítjuk ki!

Proforma számla vagy díjbekérő?

Ugyan a proforma számla nevében benne van a “számla” kifejezés, ennek ellenére nem vonatkoznak rá a számlázási szabályok, mivel a proforma számla nem más, mint a díjbekérő.

Díjbekérő = proforma számla

Mikor érdemes díjbekérőt kiállítani?

Sajnos még mindig igen gyakori a vállalkozások életében, hogy a partner késve fizet. Ez, amellett, hogy később jut a vállalkozó a pénzéhez, azért is probléma, mert a számla kiállításakor ÁFA fizetési kötelezettsége is keletkezik.

A díjbekérővel, proforma számlával minimalizálhatjuk a kintlévőségeinket és az ÁFA-tartozás kockázatát. A díjbekérő lényegében egy számlához hasonló formátum, melyen megkérjük az ügyfelünket, hogy bizonyos időre utaljon egy meghatározott összeget. Fontos megjegyezni, hogy a díjbekérő kiállításakor még nem történt teljesítés a részünkről.

A díjbekérőt nem kell könyvelni, semmiféle adózási, ÁFA-beli következménye nincs, de amennyiben szeretnénk nyilvántarthatjuk. Ebből következik, hogy a díjbekérőt nem kell beküldeni a NAV-nak, akkor sem, amennyiben az adatszolgáltatási értéket eléri!

Példa: egy tüzép vagyunk, akiktől megrendeltek 200 nm szigetelő anyagot, melynek értéke 450.000 Ft + ÁFA (121.500 Ft). Díjbekérőt küldünk ki a vevőnknek, hiszen csak akkor szállítjuk ki neki, ha átutalta a vételárat. Tehát még nem történt meg a teljesítés. Amint az ügyfelünk átutalta a díjbekérő összegét, ki kell állítanunk egy (vég)számlát, mely az eBIZ-ben ilyen egyszerűen elvégezhető:

Ha számlát állítottunk volna ki és az ügyfelünk késve utalt volna, akkor 121.500 Ft ÁFA fizetési kötelezettségünk keletkezne.

Akkor állítsunk ki díjbekérőt, ha

  • még nem történt meg a teljesítés,
  • elképzelhető, hogy partnerünk késve fizet.

Mi a díjbekérő legnagyobb előnye?

Az, hogy a proforma számlával minimalizálhatjuk a kintlévőségeinket és az ÁFA-tartozás kockázatát.

Mi az előleg számla?

Az előleg számla valójában egy olyan számla, amely mögött nincs még tényleges teljesítés, a vevő előleget fizet egy megvásárolandó termékre vagy szolgáltatásra.

Az előleg számla, mint olyan a 2004. májusában életbe lépő jogszabályi változások miatt megszűnt. Az előleg számla, amit ma is kiállítunk, nem más, mint egy hagyományos számla, melyben előleget számlázunk a vevőnk számára. Ebből adódóan ÁFA fizetési kötelezettségünk is keletkezik előleg számla kiállítása esetén!

Ha a vevőnk fizetett előleget előleg számla ellenében, majd megtörténik a tényleges teljesítés, ki kell állítanunk a végszámlát, melyben levonásra kell, hogy kerüljön a korábbi előleg számla tétele, így a fizetendő végösszeg az előleggel csökkentett összeg lesz. Fontos, hogy a végszámlán hivatkoznunk kell a korábban kiállított előleg számlára!

Az előleg számla esetében pénzügyi realizálódáskor, tehát amikor a partner kifizeti az előleget, azzal a nappal kell kiállítani az előlegszámlát.

Előleg számla kiállítása

Az eBIZ-ben lehetőséged van előleg számla és díjbekérő kiállításra egyaránt:

Az eBIZ-ben lehetőséged van előlegszámlából végszámlát készíteni, amikor a rendszer automatikusan hivatkozik az előleg számlára és csökkenti a végösszeget a korábban kiszámlázott összeggel.

Előleg számla NAV adatszolgáltatása

Az előleg számlát bizonyos esetekben viszont be kell küldeni a NAV-nak:

Az Áfa tv. 59. §-a szerinti előlegről – másik belföldi adóalany részére – kibocsátott számla esetén az adóalanynak akkor kell adatot szolgáltatnia, ha a másik belföldi adóalany által szolgáltatott előleg általános forgalmi adó tartalma eléri vagy meghaladja a 100 000 forintot.

 

Az Áfa tv. 169.§-a alapján a „végszámla” kötelező adattartalma az adó alapja, tehát az ügylet teljes – előleggel nem csökkentett – ellenértéke és annak áthárított adója. Így függetlenül attól, hogy az ügylet teljesítésének időpontjában az adófizetésre kötelezett adóalanynak csak a bruttó ellenérték előleggel nem fedezett része után keletkezik adófizetési kötelezettsége, a „végszámláról” akkor teljesítendő adatszolgáltatás, ha a teljes ügyleti érték adója eléri vagy meghaladja a 100.000 forintot.

Azt kell vizsgálni tehát, hogy önmagában az “előlegszámla”, illetve – a teljes ügyleti értékét tekintve – a „végszámla” adatszolgáltatási kötelezettség alá esik-e. Az egyes előlegszámlákat önállóan kell nézni, azok áfa tartalmát az adatszolgáltatás szempontjából nem kell összesíteni.

Ismered az eBIZ felhasználók kedvenc funkcióját?! – ez az Automata Összepontozás

Miután vevőd elutalta a számlád ellenértékét, azt az eBIZ összepárosítja a számlával és fizetett státuszba helyezi. Így egyből láthatod, hogy melyik partnerednél van még kintlévőség, ki az, aki tartozik neked.

Az eBIZ-ben a kiállított számlák és a bankba beérkező jóváírások automatikusan összepárosításra kerülnek!

Nézd meg az automata összepontozást bemutató videót:

 

Még nem használod az eBIZ-t?

Próbáld ki az eBIZ-t most 30 napig teljesen ingyen! Tapasztald meg, hogy mennyire megkönnyíti vállalkozásod mindennapi munkamenetét a számos hasznos funkció. Egyszerre csökkentheted a felesleges adminisztrációt és ezáltal a kiadásaidat is!

Megnéznéd működés közben, hogy milyen egyszerű egy bejövő számlát elutalni, vagy milyen gyorsan lehet számlát kiállítani az eBIZ-ből? Ezért készítettük a bemutató videóinkat!

Tetszett a cikk? Hasznosnak gondolod? Tegyél jót ismerőseiddel, üzleti partnereiddel és oszd meg velük is!

LEGFRISSEBB
Egyéb, Frissítés, Hasznos

2021. október 1.-től az OTP Bank keretein belül működik az eBIZ

Egyéb, Hasznos

Október 1-től az OTP Bank biztosítja az eBIZ szolgáltatást

Egyéb, Frissítés, Funkció, Hasznos

Kezeld könnyen utalásaid az eBIZ-ből

Egyéb, Frissítés, Funkció, Hasznos

Bejövő számlák rögzítése a NAV Online számla rendszeréből

Egyéb, Frissítés, Funkció, Hasznos

Új alapokra helyezve – megújul az eBIZ

Akció, Egyéb, Hasznos

Intézd vállalkozásod pénzügyeit otthonról díjak nélkül néhány kattintással!

Egyéb, Hasznos, NAV bekötés

2021. januártól minden számla számít

Egyéb, Hasznos, NAV bekötés

NAV-ra kész számlázás az eBIZ-zel!

Egyéb, NAV bekötés

Legyél Te is NAV-ra kész!

Hasznos, NAV bekötés

Hogyan regisztráljak a NAV Online Számla rendszerébe 2020-ban?