Vállalkozásoknak Könyvelőknek
BLOG KATEGÓRIÁK

Számlázó bekötése a NAV-hoz 2020-ban

2018. március 10.
Olvasási idő: 8 perc

FRISSÍTVE: 2018.  július 1-től kötelezően le kell jelenteni a NAV-nak a 100.000 Ft-ot meghaladó ÁFA tartalmú számlákat. 2020. július 1-től megszűnik a 100.000 forintos értékhatár, ami azt jelenti, hogy, az összes belföldi adóalanynak kiállított számláról adatot kell majd szolgáltatni. Az online számlaadat szolgáltatási kötelezettség értelmében az adózóknak közvetlenül a számlakiállítást követően adatot kell szolgáltatniuk a NAV-nak. Az eBIZ rendszere ezt megoldja helyetted. A Te számlázóddal mi a helyzet? Akár 500.000 Forint bírságot is kaphatsz számlánként!

Adatszolgáltatási kötelezettséggel érintett számlák köre

A számlázóprogramok online adatszolgáltatásának törvénybeli implementációja, kötelezettsége azt jelenti, hogy az áfaalanyok 2020. július 1-től (korábban 2018. július 1-től) külön jogszabályban meghatározott elektronikus módon adatszolgáltatást teljesítenek azon számlázási funkcióval rendelkező programmal kibocsátott számlák adattartalmáról, amelyekben egy másik, belföldön nyilvántartásba vett adóalanyra áthárított adó összege a 100 000 forintot eléri vagy meghaladja belföldön nyilvántartásba vett adóalany részére, belföldön teljesített ügyletről kibocsátott számláról adatot kell szolgáltatni a NAV-nak, nemcsak a legalább 100 000 forint áfát tartalmazó számlákról, miután megszűnik az értékhatárra vonatkozó korlát..

Tehát a számlázó programoknak a számlák kibocsátásakor azonnal, elektronikusan meg kell küldeniük a számlaadatokat az adóhatóság részére.

 

Mit is jelent a számlázó program NAV-os bekötése a gyakorlatban?

2020. július 1. után minden belföldi adóalanynak számlázó programmal kiállított számla adatait azonnal, elektronikus úton továbbítania kell a NAV részére.

Az eBIZ természetesen tudja ezt a funkciót, ahogy az alábbi képen is láthatod: sikeres számla beküldés a NAV rendszerére.

Mi az adatszolgáltatás módja?

A számlaadatokat:

  • azonnal, a számlakiállítást követően,
  • teljes mértékben automatikusan,
  • elektronikus úton,
  • XML formátumban,
  • egy külön erre a célra kialakított online felületen keresztül (melyet a számlázó programok végzik – neked nincs dolgod vele)

kell továbbítani a NAV-nak. Manuális beavatkozás csak egyes esetekben, utólagos javítás során megengedett.

Mi a helyzet a kézi számlatömbben kiállított számlákkal?

A jogszabály ugyan úgy vonatkozik a kézzel kiállított számlákra, azzal a különbséggel, hogy az adatszolgáltatást 5 napon belül manuálisan kell teljesíteni a NAV weboldalán keresztül. Ez a határidő rövidül akkor, ha a számla 500 ezer forint vagy azt meghaladó összegű áthárított adót tartalmaz. Az 500 ezer forint vagy annál nagyobb összegű áfát tartalmazó számla adatait már a számlakibocsátás utáni napon rögzíteni kell a webes felületen.

Hogyan szankcionál a NAV?

A NAV komoly bírságot szabhat ki a mulasztókra, melynek mértéke számlánként 500.000 forint is lehet! Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az adóhatóság támogató szolgáltatást is biztosít az adózók számára, például számlabefogadóként lekérdezhetők lesznek az adózó nevére kiállított és lejelentett számlák.

A NAV segíti az adózókat azzal is, hogy bizonyos szabálytalanságok esetén tájékoztatást nyújt, melynek köszönhetően elkerülhető egy büntetés jövőbeli adóellenőrzés alkalmával.

Gyakran ismételt kérdések a 2018 és 2020. július 1-jétől teljesítendő online számla adatszolgáltatási kötelezettséggel kapcsolatban

Az adóhatóság összegyűjtötte azokat a kérdéseket, melyeket gyakran feltesznek nekik az online számla adatszolgáltatási kötelezettséggel kapcsolatban.

A kérdések és a válaszok itt olvashatók!

Milyen feladatai lesznek a vállalkozóknak?

8 pontban érthetően, átláthatóan összeírtuk, hogy milyen feladatai lesznek a vállalkozóknak a NAV beküldéssel kapcsolatban.

Mit hoz a jövő?

2021. január 1-től lényegében minden számlát, ugyanis a magánszemélyek részére kiállított számlákat is be kell küldeni az adóhatóság részére.

Próbálj ki egy megbízható számlázót, ami leveszi az adatszolgáltatás terhét a válladról!

Az eBIZ “NAV-ra kész”

Ahogyan korábban is írtuk, az eBIZ tudja az online számla adatszolgáltatást a NAV felé (azonban ne felejtsd el, hogy az eBIZ-be történő regisztrációt követően le kell jelented a NAV-nak, hogy eBIZ-t használsz).

Összeírtuk lépéről-lépésre, hogy hogyan tudsz regisztrálni a NAV Online Számla rendszerébe.

Nézd meg!

Jósvai Tamás ügyvezetőnket kérdezték a NAV adatszolgáltatásról az ATV-ben!

Sok, hasznos információ is elhangzik a témával kapcsolatban, hogy mire kell figyelniük a vállalkozóknak.

További kérdésed, észrevételed van? Fordulj hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségeken: info@otpebiz.hu vagy +36 1 366 6567

Tetszett a cikk, hasznosnak gondolod? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel, nekik is hasznos lehet!

 

LEGFRISSEBB
Egyéb, Hasznos, NAV bekötés

NAV-ra kész számlázás az eBIZ-zel!

Egyéb, NAV bekötés

Legyél Te is NAV-ra kész!

Hasznos, NAV bekötés

Hogyan regisztráljak a NAV Online Számla rendszerébe 2020-ban?

Akció

Segítség a nehéz időkben

Egyéb, Funkció

Teljesítési igazolás az eBIZ-ből

Egyéb

Maradj otthon a járvány időszaka alatt

Hasznos

Azonnali fizetés – tudnivalók

NAV bekötés

Számlázás 2020 – megszűnik a kézi számlatömb?

Funkció

Számlatömb – egyedi számlasorszám használata

Ügyféltörténetek

Aki az eBIZ-ben nem lát előnyt, az szeret adminisztrálni