Vállalkozásoknak Könyvelőknek
BLOG KATEGÓRIÁK

Számlázó bekötése a NAV-hoz 2018-ban

2018. március 10.
Olvasási idő: 8 perc

2018.  július 1-től kötelezően le kell jelenteni a NAV-nak a 100.000 Ft-ot meghaladó ÁFA tartalmú számlákat. Továbbá össze kell kötni a NAV-val a számlázó programokat. Az online számlaadat szolgáltatási kötelezettség értelmében az adózóknak közvetlenül a számlakiállítást követően adatot kell szolgáltatniuk a NAV-nak. Az eBIZ rendszere ezt megoldja helyetted. A Te számlázóddal mi a helyzet? Akár 500.000 Forint bírságot is kaphatsz számlánként!

Adatszolgáltatási kötelezettséggel érintett számlák köre

A számlázóprogramok online adatszolgáltatásának törvénybeli implementációja, kötelezettsége azt jelenti, hogy az áfaalanyok 2018. július 1-től külön jogszabályban meghatározott elektronikus módon adatszolgáltatást teljesítenek azon számlázási funkcióval rendelkező programmal kibocsátott számlák adattartalmáról, amelyekben egy másik, belföldön nyilvántartásba vett adóalanyra áthárított adó összege a 100 000 forintot eléri vagy meghaladja.

Tehát a számlázó programoknak a számlák kibocsátásakor azonnal, elektronikusan meg kell küldeniük a számlaadatokat az adóhatóság részére.

 

Mit is jelent a számlázó program NAV-os bekötése a gyakorlatban?

2018. július 1. után minden belföldi adóalanynak kiállított számla, mely adó összege eléri vagy meghaladja a 100 000 forintot, akkor azt azonnal, elektronikus úton továbbítania kell a NAV részére.

Példa: 27%-os általános forgalmi adóval számolva, nettó 375 000 forintos e-számla esetében már a fentiek szerint kell eljárni!

Az eBIZ természetesen tudja ezt a funkciót, ahogy az alábbi képen is láthatod: sikeres számla beküldés a NAV rendszerére.

Mi az adatszolgáltatás módja?

A számlaadatokat:

  • azonnal, a számlakiállítást követően,
  • teljes mértékben automatikusan,
  • elektronikus úton,
  • XML formátumban,
  • egy külön erre a célra kialakított online felületen keresztül (melyet a számlázó programok végzik – neked nincs dolgod vele)

kell továbbítani a NAV-nak. Manuális beavatkozás csak egyes esetekben, utólagos javítás során megengedett.

Mi a helyzet a kézzel kiállított számlákkal?

A jogszabály ugyan úgy vonatkozik a kézzel kiállított számlákra, azzal a különbséggel, hogy az adatszolgáltatást 5 napon belül manuálisan kell teljesíteni a NAV weboldalán keresztül. Ez a határidő rövidül akkor, ha a számla 500 ezer forint vagy azt meghaladó összegű áthárított adót tartalmaz. Az 500 ezer forint vagy annál nagyobb összegű áfát tartalmazó számla adatait már a számlakibocsátás utáni napon rögzíteni kell a webes felületen.

Hogyan szankcionál a NAV?

A NAV komoly bírságot szabhat ki a mulasztókra, melynek mértéke számlánként 500.000 forint is lehet! Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az adóhatóság támogató szolgáltatást is biztosít az adózók számára, például számlabefogadóként lekérdezhetők lesznek az adózó nevére kiállított és lejelentett számlák.

A NAV segíti az adózókat azzal is, hogy bizonyos szabálytalanságok esetén tájékoztatást nyújt, melynek köszönhetően elkerülhető egy büntetés jövőbeli adóellenőrzés alkalmával.

Gyakran ismételt kérdések a 2018. július 1-jétől teljesítendő online számla adatszolgáltatási kötelezettséggel kapcsolatban

Az adóhatóság összegyűjtötte azokat a kérdéseket, melyeket gyakran feltesznek nekik az online számla adatszolgáltatási kötelezettséggel kapcsolatban.

A kérdések és a válaszok itt olvashatók!

Milyen feladatai lesznek a vállalkozóknak?

8 pontban érthetően, átláthatóan összeírtuk, hogy milyen feladatai lesznek a vállalkozóknak a NAV beküldéssel kapcsolatban.

Mit hoz a jövő?

A NAV célja vélhetően, hogy teljes mértékben áttérjen a jövőben a papírmentes, online adatbefogadásra, feldolgozásra, ellenőrzésre. Így a papírszámlák, számlatömbök kora is leáldozóban van. Mindenképpen érdemes a jövőben áttérni az online számlázásra, az e-számlára, mivel így minden adat digitálisan elérhető.

Próbálj ki egy megbízható számlázót, ami leveszi az adatszolgáltatás terhét a válladról!

Az eBIZ “NAV-ra kész”

Ahogyan korábban is írtuk, az eBIZ tudja az online számla adatszolgáltatást a NAV felé (azonban ne felejtsd el, hogy az eBIZ-be történő regisztrációt követően le kell jelented a NAV-nak, hogy eBIZ-t használsz).

Összeírtuk lépéről-lépésre, hogy hogyan tudsz regisztrálni a NAV Online Számla rendszerébe.

Nézd meg!

Jósvai Tamás ügyvezetőnket kérdezték a NAV adatszolgáltatásról az ATV-ben!

Sok, hasznos információ is elhangzik a témával kapcsolatban, hogy mire kell figyelniük a vállalkozóknak.

További kérdésed, észrevételed van? Fordulj hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségeken: info@otpebiz.hu vagy +36 1 366 6567

Tetszett a cikk, hasznosnak gondolod? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel, nekik is hasznos lehet!

 

Számlázó bekötése a NAV-hoz 2018-ban
3.2 (64.57%) 70 szavazat
LEGFRISSEBB
Funkció

Díjbekérő, proforma vagy előleg számla – mikor melyiket használjuk?

NAV bekötés

NAV 1.1 – átállás gördülékenyen

Ügyféltörténetek

Vállalkozásom munkát nem keres, a munka talál rá

Funkció, Hasznos

Groupama Biztosító e-számlák

Funkció

Jogosultságok és tevékenységnapló

Funkció

Melléklet csatolása a számla mellé

Funkció

Kérd a számlád az eBIZ-be!

Hasznos

DIGITALIZÁCIÓ – A te vállalkozásodra hogyan hat?

Hasznos

Digitalizáld számlázásod 2019-ben

Akció

Vállalkozói bankszámla akció